Olvasottsági visszajelzés a Gmail-ben (egy KémMalac segítségével)

gmail_olvasottsagi_visszajelzesElképesztően sok kérdés érkezik hozzám azzal kapcsolatban, hogy hol található az a beállítás a Gmail-ben, amivel olvasottsági visszajelzést lehet kérni egy-egy elküldött levélről. Mindenkinek csak azt tudom válaszolni, hogy tértivevény nincs a Gmail-ben, de szerintem annyian szeretnék, hogy ha máshol nem, a Labs keretein belül előbb-utóbb feltűnik ez a visszajelző. (Feltéve, hogy nincs konkrét oka, amiért eddig nem építették bele..)

Az utóbbi hónapokban azt is hozzáteszem, hogy tudok olyan módszert, aminek SEMMI KÖZE a Gmail-hez, de a “segítségével” értesülhetsz arról, hogy a levelet a címzett megkapta-e, de még nem tudom, megírom-e a széles plenárium előtt.. Hogy miért? Nem tartom teljesen korrektnek a módszert, ugyanis a címzettnek fogalma sincs róla, hogy “kémkednek” utána, továbbá a visszajelző levél elárulja az IP-címét és tartózkodási helyét is. (A harmadik kételyemet némileg eloszlatja a weboldal ígérete, mely szerint az így megismert e-mail címeket senkinek nem adják ki..)

Szóval nem voltam biztos benne, hogy mennyire etikus reklámozni ezt a szolgáltatást, sőt, igazság szerint még most, e bejegyzés írása közben is vívódom.. Így ha egyik nap már nem találod meg az oldalon ezt a cikket, ne lepődj meg!

De addig is megpróbálom érthetően elmagyarázni, mi a teendőd, ha visszajelzést szeretnél a küldött email olvasottságáról. (Nem csak a Gmail-ben, bárhol máshol is működik, ha teljesülnek az alább ecsetelt feltételek.)

Kérlek, a cikk végén adj egykattintásos választ a kérdésemre! Szeretném tudni a véleményed a KémMalacról.. (Később elmondom, miért!)

spypig_logoA SpyPig nevű weboldal fog segíteni neked (www.spypig.com), mely teljes mértékben angol nyelvű. Az alábbiakban olyan részletesen magyarázom el magyarul, mit kell tenned és mit kell tudnod az egészről, ahogy csak tudom. Ennek ellenére előfordulhat, hogy lesznek kérdéseid, felvetéseid, ezeket a hozzászólásokban mondd el!

Mielőtt belevágok a magyarázatba, hadd mondjam el a működési elvét röviden. Egy képecskét fogsz az elküldendő e-mail-edbe beleépíteni (ez akár láthatatlan is lehet), majd amint a fogadó fél megnyitja a levelet, a KémMalac észleli ezt és küld neked erről egy értesítést. Vigyázz! Abban nem lehetsz biztos, hogy elolvasták a leveled, csak abban, hogy megnyitották. Ráadásul csak azoktól fogsz ilyen visszajelzést kapni, akiknél a képek megjelenítése engedélyezve van, a Gmail-ben ez alapból nincs így. Ha tehát először küldesz levelet az adott Gmail-felhasználónak, nagy valószínűséggel akkor sem kapsz visszajelzést, ha elolvasta a leveled.

És még valami. Mielőtt használni kezded, kérlek, gondold át, te szeretnéd-e, ha valaki a tudtod nélkül ilyen fegyvert vetne be veled szemben.

A weboldalon a csodálatos rózsaszín részen fentről lefele a következőket látod:

spypig_1

1. E-mail címed

Ide fog jönni az értesítés arról, ha a címzett az üzenetet elolvasta (jobban mondva akkor, ha kinyitotta!)
Ha a Save felirat előtti négyzetbe pipát teszel, elmenti a címedet a weboldal, így nem kell minden alkalommal újra beírnod.

spypig_2

2. Az értesítő üzenet tárgya

Itt add meg azt a szöveget, amiről felismered majd, hogy az adott olvasási értesítő kihez, melyik e-mail-hez tartozott. A bejegyzés végén láthatod majd, hogy milyen visszajelző levelet kapsz, az üzenet lényegi része csak ennyi lesz: Your email has been read = Az e-mail-edet elolvasták. Ezért fontos tehát neked segíteni magadon, olyan tárgyat kérj, amiből biztosan be tudod azonosítani, mire is vonatkozik. Pl. Kovács Kriszta, holnapi találkozó.

spypig_3

3. Válaszd ki a képet

Nézd meg a kínálatot, majd döntsd el, melyik tetszik jobban. A legelső (fehér) kép láthatatlanul épül be a leveleidbe, a többi már egyértelműbb, az utolsó szövege pedig egyenesen az, hogy “tudom, hogy elolvastad a levelem”. Van lehetőséged saját képet is használni, ehhez azonban regisztrálnod kell a spypig.com-on.

spypig_4

4. Hányszor küldjön értesítést?

Minimálisan 3, maximálisan 100 ilyen visszajelzést kérhetsz egy adott e-mailhez, minden alkalommal kapsz majd tehát egy olvasottsági értesítést, amikor a címzett a leveledet megnyitotta – természetesen csak addig a mennyiségig, amit itt beállítottál.

spypig_5

5. Aktiváld a KémMalacot

Kattints a gombra, hogy létrehozd és aktiváld a követési képet, ami a most még fehér mezőben fog megjelenni.

spypig_6

6. Még azelőtt másold ki és illeszd be a képet, hogy lejárna az aktiválás 60 másodperce!

60 másodperced lesz, hogy kimásold és az e-mailbe illeszd az általad választott képet. Praktikus, ha mindkét weboldal meg van nyitva egyszerre (egy-egy lapon vagy egy-egy ablakban).

Kattints a képre jobb egérgombbal, másold ki a képet, majd illeszd be az e-mailbe. Itt is használhatod a jobb egérgombot és utána a Beillesztés parancsot.

A képet úgy is kimásolhatod, hogy kijelölöd, majd egyszerre lenyomod a CRTL és a C gombokat. Beilleszteni pedig a CTRL és a V billentyűk együttes lenyomásával tudod a leveledbe, ekkor oda teszi a képet, ahol a kurzor van éppen.

Figyelem! Ez csak HTML formátumra állított levélnél működik!
Gmail-ben ezt formázott szövegnek hívják, ha látod a Tárgy alatt a kis menüsort, akkor éppen ebben a módban vagy. Ha csak a “Formázott >>” felirat látszik ott, kattints rá és átkerülsz a helyes formátumba.

Vigyázz! Tényleg csak 60 másodperced van erre! Ha úgy tűnik, kifutsz az időből, kattints ismét az 5. pontnál lévő gombra, ekkor egy új képet fog neked generálni a rendszer.

spypig_7

7. Küldd el a leveled

A SpyPig értesítést küld e-mailben, ha a címzett megnyitja a leveled. Néha ellenőrizd a Spam mappádat is, van esély rá, hogy ott köt ki..

Fontos! Minden egyes e-mail-hez, amiről értesítést szeretnél kapni, újabb képet kell generálnod.

spypig_email

A levél így fog kinézni, a lényegi részt pirossal bekereteztem. Mint látod, a tárgy, ha túl általános, nem fog kellő információt adni, így tényleg figyelj rá, mit adsz meg a 2. lépésnél.

A piros szöveg alatt az e-mail tárgyát olvashatod, azt, hogy mikor küldted, mikor olvasta el a címzett, hol olvasta el, mi az IP-címe és milyen böngészőt használt. (A szürke szöveg időzónákkal kapcsolatos magyarázat.)

Ne ijedj meg, jóval egyszerűbb az egész, mint ahogy a hosszas magyarázatomból kitűnik.

Végezetül ismét hadd kérjelek meg arra, hogy mielőtt használni kezded, gondold át, te szeretnéd-e, ha valaki a tudtod nélkül ilyen fegyvert vetne be veled szemben.

Te élnél-e a KémMalaccal?

Loading ... Loading ...

Minden kérdés külön szavazás, kérlek, ne felejtsd el a “Válasz”-ra kattintva EGYENKÉNTelküldeni a válaszodat!

Téged zavarna-e, ha valaki ezzel a módszerrel élne veled "szemben"?

Loading ... Loading ...

Minden kérdés külön szavazás, kérlek, ne felejtsd el a “Válasz”-ra kattintva EGYENKÉNTelküldeni a válaszodat!

Fotó: frech

ÚJ! Hozzászólhatsz gyorsabban, a Facebook-on keresztül IS! :)

61 hozzászólás a(z) “Olvasottsági visszajelzés a Gmail-ben (egy KémMalac segítségével)” című cikkhez


 • Már órák óta küzdök valami érdemleges bejegyzésért visszajelzés ügyben. Én még kezdőnek számítok, de az oldalt olvasva te nem vagy az. Nekem citromélem van, és ha kérem, mindig visszajeleznek. Egy banknak tavaly decembere óta írogatok, mozzilláról, explorerről, most meg gmaillal is próbálkoztam. Nem jeleznek vissza, és telefonban azt mondják, hogy nem érkezett meg a levél. Ha rossz a cím, “mailer demon ” üzenetet kapok. Lehet e utólag bizonyítani, hogy megérkezett a levélí?
  Segíts, köszönöm! -vaslaj-

 • Antalné Kiss Gabriella

  A fenti “kémmalac” programot valóban nem szívesen használnám én sem, de az jó lenne, ha valamilyen más módon látható lenne, hogy megnyitották-e a levelet. Nekem van vipmail-os (indamail-es) e-mail címem is, ott látható, hogy megnyitották-e a levelemet. Ez nagyon sok esetben létfontosságú lenne, mert nem oldható meg mindig, hogy az ember megkérdezze telefonon, hogy megkapták-e a levelet, másrészt az e-mail egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nagyon rövid időn belül megkaphatja a címzett. Valamilyen megoldás feltétlenül szükséges lenne, legalább olyan módon, hogy eldönthessem, akarom-e tudni, hogy kinyitották a levelemet, vagy nem.

  Gabi

 • Nagyon szeretném tudni egyes leveleimről, hogy célba értek-e, ez nem kíváncsiság, de pld. hivatalos ügyben ha írok egy levelet, nem hivogathatom naponta, hogy megkapta-e a címzett, vagy esetleg a süllyesztőbe került a levelem. Nem szeretek olyan dolgokat csinálni, ami nem megengedett, vagy kerülő úton van, de azért nagyon jó lenne egyik másik levél megérkezését nyomon követni.Szerintem az senkit nem sértene, hogy ha jönne egy értesítő arról, hogy a levelemet megnyitották. Mégis csak valami támpont lenne arra vonatkozólag, hogy odajutott a címzetthez. Persze én megbízok a levelező rendszerbe, csak bármi előfordulhat.

 • idézek a cikkből: “Vigyázz! Abban nem lehetsz biztos, hogy elolvasták a leveled, csak abban, hogy megnyitották. Ráadásul csak azoktól fogsz ilyen visszajelzést kapni, akiknél a képek megjelenítése engedélyezve van, a Gmail-ben ez alapból nincs így. Ha tehát először küldesz levelet az adott Gmail-felhasználónak, nagy valószínűséggel akkor sem kapsz visszajelzést, ha elolvasta a leveled.”

 • Szia Estee !

  Ott bukik el a dolog, hogy nálam pl nem tölti le a képeket a levélben, csak ha jóváhagyom ideiglenes, vagy állandóra az adott emailcímnél.

  Így a tesztem során azzal indított, hogy: “A képek nem kerülnek megjelenítésre.” és mutatta, hogy bizony ott van egy fehér négyzet elrejtve a levélben :o

  A gmail jelenlegi beállításaiban ez így néz ki:

  “Külső tartalom:
  Mindig jelenjen meg a megbízható feladóktól érkező külső tartalom (például képek) – További információ
  Megerősítés kérése külső tartalmak megjelenítésekor”

  szóval, ha vki eleve egy gmailes fióktól kérne be olvasási jelentést, és teszi ezt idegen címmel, eleve bukta az egész…

  Üdv.:

  J

 • Én nemrég használom a Gmailt, előtte Indamailom volt, ami nem hajlandó az Internet Explorerrel együttműködni, és ezért váltottam. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a Gmail nincs kézbesítési értesítő, mert az indamail alapból tudta.
  Én egyáltalán nem tartom etikátlannak ezt a módszert, engem sem zavar ha így járnak el velem szemben.

 • hogyan lehet látni azt az embert gmailben aki eleve láthatlan állapotra állította be magát?

 • Zádorné Nagy Mária

  Nagyon jó lenne a tájékooztatás az olvasottságról

  • Egy e-mail levelemre,a következőt válaszolta
   vissza,a címzett?: elolvasva : kérés.

   Honnan tudom, hogy valóban elolvasták a levelem, és mikor használják ezt az aláírást. Ebből nem derűl ki,számomra,hogy elfogadta-e a neki írt kérésemet,vagy sem!? Mikor válaszolnak így vissza?

 • Nekem is aggályaim vannak a használatot illetően. Mindössze annyira lenne szükségem, hogy kapjak egy nyugtát arról, hogy átérkezett a levél. Jellemzően kapcsolatban állok egy céggel, ahová email-t küldtem. Ezzel együtt másolatot küldtem a kolléganőmnek is. Érdekes módon a kolléganőm megkapta, az ügyfél állítólag nem. Előtte is, utána is jöttek mentek az email-ek, semmi mailer demon. Most két hete egy levelemre sem kaptam választ. (Igaz, hogy a telefonhívásokra sincs reakció.) A trehányság miatt a cég több milliót bukik, de ha vitára kerül sor nem tudom bemutatni, hogy megérkezett. Az engem átkozottul nem érdekel, hogy mi az IP címe, vagy megnyitotta-e, de nem akarom, hogy letagadhassa.

 • Én azt írtam a véleményekhez, hogy nekem nincs semmi bajom azzal, ha látják, hogy megnyitottam a levelet. Másnak se legyen ez probléma, hiszen egy sima postai levelet is lehet ajánlottan elküldeni, de még olykor az is visszajön, amit nem ajánlottan adok fel, ha nem találják a címzettet. (Egy bibi van ezzel a hasonlattal: Az, hogy ha átveszi az illető, még nem biztos, hogy ki is nyitja a borítékot. – Itt sántít a dolog, bevallom.) De az azért nem biztos, hogy fair, hogy a többi adat is a birtokomba kerül a megnyitás helyéről és a IP címről.
  MÁS: Lehet, hogy az én böngészőmmel (Firefox) van baj, de nem hiszem egészen, mert Eszter is megírta nekem, hogy jó volna, ha másik böngésző segítségével illeszteném be a “piget”. Ugyanis a Firefoxból való sima másolás nem megy át a Gmailbe. De aztán mégis megy, csak nem úgy, ahogy le van írva a “használati utasításban”. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani annak, akinek hasonló gondjai vannak a Firefox + Gmaillel. Szóval: megírod a levelet a Gmailben. Megnyitod a Firefoxban a spypig.com-ot. Megcsinálod a műveleteket addig, hogy rákattintasz (jobbklikk) a képre. De akkor nem a sima “másolást” választod, hanem a “kép címének a másolását”. A küldendő levélben van egy olyan kis ikon, hogy “kép beszúrása”. Katt. Megnyílik egy ablak, amiben kiválasztod az “Internetcím (URL)”-t. Oda bemásolod a kép címét, és ráokézol. Így lesz benne a leveledben a kiválaszott “pig”. Aztán így már működni fog a dolog.

 • Bizony vannak olyan esetek, amikor szükség lenne a visszaigazolásra. Nem értem, a g-mail miért zárkózik el ilyen mereven előle.
  Legyen kompromisszum, választási lehetőség: A címzett döntse el, hogy küld-e jelzést a megnyitásról, vagy sem. Illetve a feladó is eldönthesse, kér-e vagy sem! Nem hiszem, hogy ennek technikai akadálya lenne.
  Ezt csak valami “kűfejű” akadályozza!
  Remélem előbb utóbb, eljön a felvilágosodás!
  Addig kénytelen vagyok más levelezőprogit is használni. Olyat, amelyiken van ilyen szolgáltatás. Csak egy kicsit így macerás!
  Remélem előbb utóbb lépnek az urak!
  Addig is: Üdv. mindenkinek!

 • Sziasztok! A véleményem a malacról igen is nagyon jó. Amilyen sunnyogós világban élünk, alattomos emberekkel körülvéve. Ugyanakkor az irodák, hivatalos helyek is símán – még a postai tértivevényt – is megpróbálják letagadni akkor ez kötelező!
  Ha valakinek nincs félni valója akkor vállalja aki sunyi az tagadja le magát is. Mint amikor valaki szám nélkül telefonál direkt. Gusztustalan. Egyre több ilyen ember van. További kellemes napot és köszi a progit!

 • A freemailnél tök jól megy. jön egy felugró ablak, hogy küldök -e visszaigazolást a feladónak? Igen/Nem . A címzett eldönti, hogy most akkor mi legyen.
  Ennyi.Ez így nem sértene senkit.
  Ez a szolgáltatás tök jó lenne és nagyon sok esetben hasznos is.
  A cégen belüli levelezésnél is használunk ilyet, meg is hülyülnék, ha mind 30 kollegát hivogatnom kéne. Emiatt, hogy más levelezőknél ez már megoldott dolog sokan átfognak térni más programra. Én is.
  Egy hete küldtem egy levelet egy cégnek és most nem tudom, hogy megkapták-e, elolvasták-e vagy most mi van.Most minden levelem után írjam oda, hogy kérem írjanak vissza, ha megkapták a levelem? Egy hivatalos levelezésnél eléggé viccesen hatna.Arra meg nem kérhetem őket, hogy egy automata visszajelzőt használjanak, ami elolvasáskor átküldi, hogy pl.:”Köszönjük levelét, kollegánk már foglalkozik Önnel”, én meg beállítom, hogy “Köszöm az értesítést”, amire válaszol majd megint :D
  Túl van reagálva ez az egész.
  A postán is kérhetek ilyen szolgáltatást.Azért nem reklamál senki? Vicc ez az egész. Ide ne írjon senki, mert a hozzászólás alapján is le lehet csekkolni az IP címet…húúha most mi lesz?
  Aki attól fél, hogy lenyomozzák, az ne használjon netet, telefont, bankkártyát és költözzön egy lakatlan szigetre vagy mondjuk Mongóliába, de magángéppel vagy minimum hamis okmányokkal, és verjen sátrat egy erdő szélen. Jahh és a posta galamb is lenyomozható, ha chip van benne.
  Kérlek titeket, hogy hívjatok fel vagy gyertek át szólni, hogy megkaptátok a levelemet.

  • EGYETÉRTEK!
   SZERINTETEK A FEJLESZTŐKHÖZ ELJUT EZ A LEHETŐSÉG, ELOLVASSÁK, HOGY ILYEN IS VAN (HA MÁR MAGUKTÓL NEM JUT ESZÜKBE)?
   VAGY NEM KÍVÁNCSIAK AZ ÉPÍTŐ JELLEGŰ HOZZÁSZÓLÁSOKRA? ŐK NEM AKARJÁK TUDNI, HOGY A FELHASZNÁLÓIKNAK MI A VÉLEMÉNYE, MINT AHOGY NEM IS VÁRNAK VISSZAJELZÉST, HOGY A PARTNER MEGKAPTA-E A LEVELÜKET!
   EZ AZ EGYIK LEGALAPVETŐBB SZOLGÁLTATÁS, ANNYI FELESLEGES DOLOGGAL IS MEGTÖMIK A LEVELEZŐ PROGRAMOT, HOGY ALIG LEHET KIIGAZODNI A SOK BEÁLLÍTÁSI LEHETŐSÉGBEN (AMI NEM LENNE BAJ, MERT LEGALÁBB VAN).
   TISZTELT FEJLESZTŐK!
   DOBJÁTOK MÁR BE EZT A KIS LEHETŐSÉGET! AZÉRT JÖTTEM ÁT A GMAIL-HEZ, MERT EGYÉBKÉNT OKOS LEVELEZŐPROGI LENNE!

 • Érvek és ellenérvek tömege.
  Kinek-kinek az életfelfogása és beállítottsága szerint.
  Csak azt nem értem, hogy MIÉRT BAJ valakinek, ha a feladó megtudja, hogy elolvasta (illetve megnyitotta) a neki küldött mailt.
  -ha valaki nem akarja elolvasni az xy-tól kapott mailt, akkor ne nyissa meg, hanem törölje olvasatlanul
  -ha meg elolvasta, akkor minek titkolni

  Jaja..személyiségi jog. MI BAJA lesz bárkinek attól, hogy a feladó megtudja, hogy a címzett elolvasta a neki küldött mailt.
  Na mi is???

 • Én husztikornélia nézetével értek egyett.

 • Kb 2000 óta használják ezt a fajta módszert a HTML e-mailek olvasottságvizsgálatához. Reális képet viszont nem nyújt a fentebb is említett okok miatt, mint pl a képek megjelenítésének automatikus tiltása, ami egyébként pont emiatt lett bevezetve mindenhol, illetve egyéb security szempontból is, pl 2004-ben volt egy JPG kép bug a windowsban, amivel át lehetett venni az irányítást a gép felett.
  Ha valaki emlékszik még az ősidőkre, akkor tudhatja, hogy az WinXP-be alapból beépített Outlook Express 5 (2001-es), abban még az MS elkövette a hibát, hogy a képek automatikusan megjelentek. Később javították csak ki ezen hiányosságot.
  Magyarúl a módszer nem új, gyakorlatilag 1000 éves, viszont ez a spypig ez “új”. Mármint olyan szempontból, hogy a hétköznapi embernek is lehetőség nyílik egyszerűen és kényelmesen kémkednie a másik után. Pirospont :)

 • A KÉMMALAC-ot néhány hete a techline.hu is hozta… Olyan alkalmazás, amelynek szerintem igenis megvan a maga helye.
  Nálunk olykor előfordul, hogy egy-egy dokumentumot köremail-ben küldök szét. ELŐTTE a faliújságra is kiírom, köremail megy! Az anyagot a Thunderbird-del küldöm el, mert abban be lehet állítani az olvasottsági visszajelzést. (A gmail egyetlen nagyobb hibájának ezen szolgálttaás hiányát látom.)
  És igenis, amikor mondjuk 2 hét múlva visszatérünk az adott anyagra, és TUDOM, hogy a kollégák közül 1/3 nem nézte meg az email-jeit, akkor ezt szóvá is teszem…
  A spypig ugyanezt csinálja. Biztosítónak, hivatalnak, akárkinek a gmail-ből írsz levelet, s TUDNOD KELL, odaért-e? Na, ez erre való, és kiváló. És nem kell rácsörögni, meg más hasonló – ráadásul drága!!! – trükköt bevetni.

 • Tájékoztatni arról,ami az érdekli és érinti az embereket,
  helyes.Ha a tájékoztatás figyelmeztet a lehetőség előnyeiről és hátrányairól,felhivja a figyelmet,milyen
  irott és iratlan szabályokat sérthet meg az aki él a lehetőséggel,akkor a tájékoztatás korrekt.Ez a véleményem az Eszter cikkéről.
  A vivódás és döntés,az elútasitás vagy elfogadás,a helyes
  nem helyes, azaz etikus vagy sem, probálkozni a lehetőséggel,legyen azoknak a gondja,akik az információ(az Esztertől megszokott,pontos,részletes,érthető) birtokában saját belátásuk szerint cselekedhetnek.
  Marex

 • Eszter :) Nagyon jó és korrekt a cikk amit írtál. A kémmalac témája arra is jó, hogy lássuk az emberek többsége hogyan gondolkodik a “tisztességtelen” dolgokról. Megnéztem a szavazást és örömmel nyugtáztam, hogy sokunk nem élne a lehetőséggel, hanem maradna a már működő legális módszereknél. Egyébként számomra sem különösebben fontos, hogy lássam a címzett megnyitotta-e a levelezőlistáját.(Én pl. általában naponta megnyitom a postafiókomat, de van olyan levél amit több nap múlva olvasok el.Tehát a levélírónak hiába jelez, mégis “fals” információhoz jut elvileg)
  Összegezve: A levél elolvasása nem jut senki tudomásomra, így sok értelmét nem látom.
  Én, ha számomra fontos levélre nem kapok választ, akkor írok egy új emailt, vagy telefonálok stb.
  Megpróbálom rövidre zárni az ügyet. :) Ha nem sikerül, akkor tudomásul veszem a dolgot, levonom a következtetést az “illetővel kapcsolatban”.
  Leszeretném írni, hogy a véleményem csak magán jellegű levelezésre vonatkozik. Hivatalos email. alapú levelezéssel nem foglalkozom. Ez eseteben biztosan más a helyzet.
  Nem tudom valóban így van-e, de én úgy hallottam ismerősöktől, hogy állítólag van olyan levelező program amely jelzi, hogy nem csak megkapta, de ki is nyitotta az illető a levelet (konkrétan Művelődési házról van szó). Ez hivatalos helyeken nagyon korrekt lenne. Eszter te tudsz ilyenről?

 • Köszönöm a cikket, pazar! Az alkalmazását tekintve persze vannak kétségeim, bár néhány “válaszra sem méltatott” levél esetén hasznos.

  A cipőmet kipucoltam… :-)

 • Nos én is csak magamból tudok kiindulni, ahogy mindenki. Megszoktam és szeretem az iwiwen – ami erre jó példa – hogy látják, hogy olvastam és látom hogy olvasták vagy sem a leveleimet. Ez teljesen psziché-dolog, teccik érteni. :) Ha valaki őszinte önmagához és nem félelemben él, nem esik nehezére a másikhoz sem őszintének lenni, pláne egy ilyen egyáltalán nem intim dologban, hogy olvastam azt a levelet vagy sem. De ez már tényleg a pszichológia témaköre, dehát végül is ez az egész téma kapcsolódik hozzá… Elnézést, ha valakinek esetleg rosszul esett, jó szándékkal írtam. Amúgy ez a malacosdi tényleg nem a legjobb, remélhetőleg lesz valami értelmesebb változat…

  • Judit, az Iwiwen az azért a másik véglet, hogy nem lehet kikapcsolni azt, hogy a másik lássa, hogy elolvastam a levelet. Akkor már egy fokkal jobb a Gmail megoldása.
   Ez pont olyan az Iwiwnél, mint az, hogy látszik, hogy mikor léptem be utoljára. Ez egy olyan adat, amelyhez senkinek semmi köze nem lenne, és ha jól tudom mégsem lehet letiltani.

   • Krisztian, a KemMalac NEM a Gmail megoldasa! El nem tudnek kepzelni roluk ilyesmit.. Ha lenne sajatjuk, tutira ugy mukodne, ahogy a tobbieknel, korrektul. (A cikket javitom, a tovabbi felreerteseket elkerulendo.)

    • Nem értettem félre semmit, nem gondoltam, hogy a Google tenyésztette :-) ki a kémmalacot.

     Úgy értettem, hogy a másik véglet az Iwiw-vel kapcsolatosan, hogy az Iwiwen ha kéred, ha nem látszik, hogy amit írtál, azt elolvasták-e, se az író se az olvasó nem dönthet erről, mindenképpen látszik, míg a Gmailnél ha nincs kémmalac vagy hasonló trükk, akkor nem látszik.
     Egyik sem jó megoldás, de a Gmail féle még mindig jobb.

     Tehát az írásodban sem volt semmi sem félreérthető, nem tűnt úgy, hogy a Google jegyezné a kémmalacot.

     (A heti összefoglaló továbbra is nagyon jó!)

 • A Mozilla Thundebirdet, vagy ha van tárhelyed, általában a hozzá kapcsolódó e-mailes szolgáltatóknál be lehet állítani ezt az opciót. De én ezzel a malackás módszerrel nem értek egyet, mert normál esetben a levelezők kiírják, hogy visszaigazolást kértek az olvasásról elfogadom-e vagy sem. Ha elolvastam akkor általában el is fogadom, hogy vissza jelezzem a rendszer a küldőnek. Szerintem ez így lenne korrekt és az ilyen programokat nem tartom etikusnak.

 • No éppen ezért sokkal korrektebb az Outlok-ban.
  Ott nem csak azt állíthatod be, hogy jelezze, ha megnyitották, hanem azt is, hogy megérkezett-e a postafiókba.
  Viszont beállítható, hogy küldjön visszajelzést, vagy ne küldjön vagy kérdezzen rá.

  Így egyértelmű a helyzet, hogy aki akar, az kér visszajelzést, de a felhasználó a másik oldalon tud dönteni, ha tudatosan használja a rendszert.

  Évek óta nem használtam Outlookot, remélem, hogy nem is fogok már. Abszolút Gugli fan vagyok, de sajnos van pár dolog a Guglinál, amit nem értek, hogy miért úgy (rosszul) működik. Persze mindezt mondom az érdemek elismerése mellett, mert a legtöbb dologban a Gugli utolérhetetlen, csak pár idegesítő apróságról beszélhetünk.
  Asszem, hogy a Gugli elkényeztetett minket, és így már mindenből a maximumot akarjuk, míg mondjuk egy Windows 7 esetében meg az az óriási szenzáció, hogy működik egyáltalán.

 • Teljes mértékben etikátlannak tartom. Ha meg akarom tudni, hogy elolvasta-e, megkérem, hogy feltétlen válaszoljon. Ha nem kapok választ, akkor nem olvasta el. Vagy elolvasta, és gondolt valamit, amit jobb, ha nem írt meg.
  Üdv Tóni-bá

 • Marika!
  Sokszor nem tudni az illető telefon számát,csak az e-mail címét,de fontos levelet küldök,akkor jó lenne tudni,hogy elolvasta-e!

 • Tegnap kipróbáltam:a Thunderbird használatával jött visszajelzés a gmailes levél megérkezéséről.Gondolom függ attól is,hogy ki milyen levelezőt használ,ill. a beállításaitól.

 • Nekem sem tetszik ez a malacosdi, bár annyi visszajelzés jó lenne, hogy megkapta, mert sajna néha a szigorú szűrések miatt nem fogadnak alap leveleket sem.

 • outlook-ot nem ismerem annyira, de a sylpheed-et azért is szerettem, mert a levél megnyitásakor nem igazolta vissza automatikusan a levél megnyitását, hanem jelezte, hogy a küldő visszaigazolást kér, küldök-e neki. én a gmailban is csak így fogadnám el ezt az opciót. automatikusan semmiképpen sem. inkább kikapcsolnám (és ha lesz ilyan opció, remélem kikapcsolható lesz).

  …hogy a másik oldalról is szó essen…

 • Bea!

  disztribútor vagyok, és sok megrendelést kapok e-mailen keresztül. a megrendelés nem attól lesz elfogadott, hogy megnyitottam a levelet, hanem attól, hogy én visszaigazotam azt, hogy igen, szállítok.

 • Gondolatban huncutkodni,pajzánkodni a módszerrel jó kis játéknak tartom, de úgy rendesből sose használnám.

 • Eszter,
  ha már úgyis közeli kapcsolatban vagy a gmail főokosokkal, nem tudnál eljárni egy rendes, szokványos read receipt létrehozásáért? sokkal egyszerűbb lenne, mint pl. ez a malacosdi, vagy az a megoldás amit én alkalmazok: outlook-on keresztül imap használom a gmailt, különösen, ha szükségem van rá, hogy visszajöjjön a tértivevény (mert erre igenis sokszor szükség van és normális levelezőrendszerek a fogadót is tájékoztatják róla, hogy megy a térti, sőt, opció az a beállítás, hogy mindig kérdezzen meg/sose küldön magától semmit. Remélem erre akarod felhasználni a szavazásokat, bár őszintén szólva, kicsit nagyobb elemszámot kellene bemutatni nekik ahhoz, hogy hiteles is legyen…
  köszi,
  iditta

 • A gmailből tényleg hiányzik a visszajelzés funkciója! Fontos lenne, mert:
  – Gyakran előfordul, hogy valakinek nem tudom a telefonszámát, csak az email címét.
  – Az egyikért fizetek, míg a másik ingyen van.
  – Ha több embernek küldök üzenet, akkor időt spórolok meg a telefonnal szemben.
  – Határidős dolgoknál fontos , hogy értesülhetett-e róla időben a címzett. Ha nem nyitotta meg, akkor még mindig ott maradnak az egyéb kommunikációs lehetőségek.
  …végül is aranyos ez a kis kémmalac, legfeljebb visszaírják, hogy “te disznó!” Bocs, bocs!!!Ez utóbbit csak a poén kedvéért!

 • Igen, más levelezőrendszerben alapból be van építve (pl. munkahelyin) ahol sürgős levelek érkeznek. Megpróbálom itt is alkalmazni. Egy cégtől rendeltem árut, kis problémám adódott. Többször reklamáltam, de válaszra sem méltattak. Szerintem ebben az esetben nem etikátlan :) Köszönöm Eszter!

 • én a az ehhez hasonló funkciót már az pl. iwiwen belül is utálom, nincs szükségem a gmailben sem ilyenre. ha valaki nem válaszol a levelemre, akkor nem írok neki többet, függetlenül attól, hogy olvasta-e, vagy sem…

 • Köszönöm a hozzászólásaitokat!
  Minden vélemény érdekel, nagyon!
  (Annak külön örülök, hogy helyén van a szívetek, eszetek!)

  A cikk legvégére betettem két darab egykattintásos kérdőívet, kérlek, böködjetek a megfelelő helyre és küldjétek el a válaszokat.

  El fogom majd árulni, miért van szükségem rá, mert naná, hogy készülök valamire ;)

 • hát ennek még a neve is rosszul hangzik :S és egyet értek Marikával abban, hogy szerencsére túl macerás ahhoz, hogy széles körben alkalmaza legyen, és remélem nem is lesz.
  sokat e-mailezek, és egyáltalán nem hiányzik a gmailből a visszaigazolás. ha sürgős valami úgyis felhívom az illetőt. és attól, h látta az emailt, még nem biztos, hogy elolvasta és érdekelte. aki ilyenre vágyik, annak a fent említett levelezőkön kívül ajánlom a sylpheed claws-t.

  nem szívesen adnám meg egy ilyen programnak sem a saját, sem más e-mail címét…

 • Szerencsére elég macerás ahhoz, hogy általánosan alkalmazzák.

 • Eszter!
  Bocsátsd meg nekem előbbi kemény megjegyzésemet, a cikked tényleg korrekt, de nem biztos, hogy csak korrekt emberek tanulnak belőle. Azt a rendszert, ami azelőtt hozzáférhető volt – választási lehetőségem volt, nekem, és nem a levél írójának, most is szívesen venném.

 • Szia!A citromailon és a freemailon nincs ilyen probléma,ha jól emlékszem és az outlookon is kapok visszajelzést,hogy megnyitották a levelet.Sokszor jártam úgy,hogy sürgős lett volna,hogy elolvassa a címzett az e-mailt,én meg csak rágtam a körmöm,hogy vajon olvasta-e?!Jó lenne valami egyszerűbb megoldás,de megigérem,hogy csak végszükség esetén használom ezt.Csak ha fontos tudnom,hogy megkapta-e!

 • Szia Eszter
  Nekem némileg korszerűtlen, ám őszinte és nyílt módszerem van, ha fontos, hogy tudjam, elolvasták a levelem, egyszerűen megkérdezem, olvasta? olvastad?
  Beállítom a kérek visszaigazolást, és ha ad, ok. ha nem, akkor jöhet az 1. pont, tehát megkérdezem.
  Bár én még csutkababával játszottam gyerekkoromban
  Köszi a sok hasznos infót, sokat segítesz a használatban.
  üdvözlettel Kornélia

 • Szia!Régebben használtam a Mozilla Thundebirdet a gmailes levelezéseimhez.Ha azon keresztül küldtem a leveleimet,akkor kaptam visszajelzést a kézbesítésről.Pár hónapja még volt ilyen,már megszünt?

  • Szia!
   Szerintem is volt régebben ilyen lehetőség. Be lehetett állítani, hogy kérek-e visszajelzést, és azt is, hogy engedélyezem-e a visszajelzést. Egyiket sem használtam. És az általad ismertetett módszert kifejezetten etikátlannak tartom. Ha annyira fontos, hogy megtudjam, olvasta-e, akkor rácsörgök.
TrackbackÍrd le, ami a cikk olvasásakor eszedbe jutott! :)

You must login to post a comment.